Skip to content

Semnează și tu petiția!

Spune și tu NU majorării pedepselor pentru posesia de substanțe în vederea consumului

Author: Alina Dumitriu


Doi parlamentari PNL au plagiat un text de pe site-ul unui ONG penticostal și au făcut propunerea de lege PL-x 430/2022, prin care cresc pedepsele cu închisoarea pentru posesia de droguri în vederea consumului propriu și se elimină posibilitatea sancționării cu amendă penală.

Asociatia Romana de Psihiatrie si Psihoterapie s-a poziționat împotriva acestei propuneri de lege. Colegiul Medicilor din România s-a declarat deasemenea împotriva PL-x 430/2022. Strategia Uniunii Europene privind drogurile încurajează existența a unor măsuri alternative închisorii pentru persoanele care sunt prinse cu substanțe în cantități mici, pentru uz personal. Proiectul este în contradicție și cu recomandările ONU. Potrivit Consiliul Superior al Magistraturii atrage atenția că aceste schimbări nu respectă viziunea din spatele Noului Cod Penal.

Semnează petiția

Spune și tu NU majorării pedepselor pentru posesia de substanțe în vederea consumului

Click aici

Am zis deja că o investigație jurnalistică a arătat că expunerea de motive a fost pur și simplu copiată. Cei doi PNL-iști care au propus schimbarea legii nu s-au consultat cu nici un expert, nici un ONG care activeaza în domeniul reducerii riscurilor. Nu s-au consultat nici macar cu Agentia Nationala Antidrog sau DIICOT. Cei doi domni nu au nici unfel de expertiză sau experiență în ce privește consumul de substanțe.

Astfel de măsuri punitive s-au dovedit însă ineficiente sau chiar dăunătoare pentru consumatorii de droguri și sunt în discordanță cu numeroase studii care arată că nu există nicio corelație între creșterea pedepselor și scăderea nivelului de consum de droguri.

În schimb, tocmai renunțarea la pedepsele penale (dezincriminarea posesiei de substanțe pentru Ăconsum propriu) determină scăderea numărului de consumatori problematici - acei consumatori care ajung să sufere de probleme medicale, sociale sau penale din cauza consumului - nefiind incriminate, persoanele care consumă substanțe sunt determinate să caute ajutor în caz de nevoie. Tocmai prin retragerea pedepselor penale, dezastrele sociale și medicale sunt reduse semnificativ, iar consumul general al substanțelor nu crește mai mult decât în țările care mențin prohibiția.

Majoritatea țărilor europene optează pentru dezincriminare, descarcerare, clasarea dosarelor sau oferirea de asistență medicală/psihologică consumatorilor de substanțe, iar rezultatele sunt considerate succese răsunătoare.

⚠️

Vă rog semnați petiția și bifați ca doriți să urmariți demersul nostru. Semnatura vostră contează, pentru ca platorma Declic ne permite sa rugăm semnatarii sa trimită mail-uri deputaților.

Propunerea de lege a primit deja vot pozitiv în Senatul României, înainte e vacanța parlamentară. Hai să contribuim cu toții pentru a împiedica să se întâmple asta și în Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor.

Semnează petiția

Spune și tu NU majorării pedepselor pentru posesia de substanțe în vederea consumului

Click aici

This site uses cookies

In order to provide you with the best browsing experience we use cookies. If you disagree with this, you may withdraw your consent by changing the settings on your browser.

More info